Uittips

Liberation Route

Van der Valk Hotel Arnhem bevindt zich op steenworp afstand van de Ginkelse Heide, Airborne Museum "Hartenstein", de begraafplaats en andere belangrijke historische plaatsen.  

De Liberation Route laat u beleven wat zich in 1944 en 1945 afspeelde rondom Arnhem, Nijmegen, op de Veluwe en in Noord-Brabant. Op 77 locaties in de wijde omgeving liggen gemarkeerde veldkeien, de zogenoemde luisterplekken. Op iedere luisterplek is een hoorspel te beluisteren over de indrukwekkende belevenissen van één of meerdere personen in de jaren ’44-’45. De verhalen van die plekken kunt u beluisteren via 0900 54 23 728 of gratis downloaden vanaf www.liberationroute.com.

De Liberation Route volgt het pad dat de geallieerden bewandelden tijdens de bevrijding van Europa. De route begint bij Normandië en loopt via Nijmegen, Arnhem en de Zuid-Veluwe richting Berlijn. De regio Arnhem/Nijmegen/Zuid-Veluwe speelde aan het einde van de Tweede Wereldoorlog een hoofdrol op het wereldtoneel.

Om Nederland te bevrijden startten de geallieerden in september 1944 Operatie Market Garden. Ondanks dat het één van de grootste luchtlandingsoperaties was uit de geschiedenis, is de operatie slechts deels geslaagd. Nijmegen werd bevrijd, maar Arnhem kon door de geallieerden niet worden behouden. Ook de Veluwe wachtte een barre winter.

In februari 1945 startte vanuit dit gebied de finale van de bevrijding, Operation Veritable. Deze operatie was de start van het grote Rijnlandoffensief, een veldslag die past in het rijtje van Stalingrad, Normandië en Berlijn. Militairen en burgers waren de deelnemers in de onberekenbare oorlogsroulette die draaide om overleven of sterven, om vreugde en verdriet. Uiteindelijk werd de vrijheid herwonnen.

Beleeft u mee? www.liberationroute.com

Airborne Memories

Spannende geschiedenis

Beleef de historie – en reis terug in de tijd

ONTDEK DE SPANNENDE GESCHIEDENIS VAN GELDERLAND

Op www.spannendegeschiedenis.nl komt de historie van Gelderland tot leven:

Gelderland kent een rijke geschiedenis. Een historie  die duizenden jaren teruggaat in de tijd en  zijn sporen in het landschap heeft achtergelaten. De website www.spannendegeschiedenis.nl neemt je mee op een reis door die Gelderse geschiedenis. Je maakt kennis met grafheuvels, marcherende soldaten, moordkruizen en imposante kastelen. Maar ook stoomgemalen en steengroeven dienen zich aan. En niet te vergeten de  machtige forten, adellijke landhuizen, bezetters,  bevrijders,  atoombunkers en het Rode Gevaar. Gelderland: een gebied met spannende geschiedenis!

Acht tijdlijnen met 200 historische plekken
Op www.spannendegeschiedenis.nl vind je nu al 80 historische locaties uit belangrijke tijdsperioden, de zogenaamde tijdslijnen. En dat worden er steeds meer.  In het voorjaar van 2014 zal de website liefst 200 historische plekken en acht tijdslijnen bevatten . Bij iedere tijdlijn lees je het verhaal over die periode en vind je alle  plekken  in Gelderland waar je kennismaakt  met een  bijzondere geschiedenis. De website geeft niet alleen geschreven informatie over historische plekken,  maar vooral veel  beeld en geluid. Van iedere locatie is een video- of audioverhaal gemaakt, dat de geschiedenis tot leven brengt. Vaak vertelt die iets wat je zeker niet verwacht . Die audio en video kun je gratis downloaden op de website. Sta je bij de plek zelf, dan kan dat ook via de mobiele website www.spgs.nl. 

Arrangementen, routes en evenementen
Naast audio, video en historische informatie, geeft www.spannendegeschiedenis.nl voor iedere historische plek ook suggesties voor routes, arrangementen en evenementen. Zo wordt het nog eenvoudiger om op een leuke manier te genieten van de rijke en spannende Gelderse geschiedenis. Je komt op bijzondere plekken, rijdt mooie routes en geniet van het mooie landschap. Je zult ontdekken dat de geschiedenis van Gelderland bruist!

Ook op je smartphone!
De historische plekken zijn tijdens je bezoek aan Gelderland eenvoudig te herkennen. Op alle locaties staat een opvallende markering met in de meeste gevallen een QR-code. Door die te scannen krijg je op je smartphone direct de audio of video van de plek waar je staat. Heb je wel mobiel internet en sta je  bij de historische plek, maar wil je geen QR-code scannen? Kijk dan op www.spgs.nl. Je wordt automatisch geleid naar  de pagina die gaat over die specifieke plek. Zo ontdek je met je smartphone  snel en eenvoudig de spannende geschiedenis van Gelderland!

Voor kinderen
De geschiedenis van Gelderland is ook voor kinderen interessant. De jeugdambassadeurs Tom en Katja beleven als geschiedenisdetectives boeiende avonturen. Op www.spannendegeschiedenis.nl geven zij binnenkort tips welke historische plekken extra interessant zijn voor kinderen van 10 tot 14 jaar en hun (groot)ouders.