Airborne wandeltocht

De Airborne wandeltocht is ’s werelds grootste eendaagse herdenkingswandeltocht. Deze wandeltocht staat in het teken van de Slag om Arnhem in 1944. De wandeltocht vindt ieder jaar plaats op de eerste zaterdag in september in Oosterbeek. De Airborne wandeltocht is een eerbetoon aan ruim 1700 Britse en Poolse militairen die tijdens de Slag om Arnhem in 1944 om het leven kwamen en begraven liggen op de Airborne begraafplaats in Oosterbeek. Om deze soldaten te herdenken, werd in 1947 de eerste de Airborne Mars georganiseerd.  

Aan de eerste editie deden ruim 2000 wandelaars mee, waarmee de mars vanaf het begin een groot succes was. Genoeg redenen om deze traditie voort te zetten. Met toestemming kreeg de mars de naam “Airborne Wandeltocht” wat sindsdien nog altijd hetzelfde is gebleven. Inmiddels doen er jaarlijks meer dan 30.000 wandelaars mee en is de herdenkingstocht een waar begrip geworden in Nederland. Voorafgaand aan de wandeltocht wordt er een minuut stilte gehouden om de soldaten te herdenken. Daarna wordt de wandeltocht geopend waarbij ook diverse muziekkorpsen aanwezig zijn om de lopers te begeleiden.

Airborne wandeltocht route

De Airborne wandeltocht kent vier route afstanden. De afstanden waar wandelaars uit kunnen kiezen zijn 10, 15, 25 en 40 kilometer. De vier routes leiden de wandelaars langs bijzondere plekken die herinneren aan wat er in de Tweede Wereldoorlog is gebeurd tijdens de Slag om Arnhem. Via deze routes wandel je door bosrijke gebieden aan de Veluwezoom. Op sommige plekken kunnen wandelaars zelfs genieten van het prachtige uitzicht op de Rijn. Enkele andere bijzondere locaties van de Airborne wandeltocht route zijn:

  • Airborne Museum Hartenstein. Hier was het voormalig hoofdkwartier gevestigd. Deze locatie wordt nu gebruikt als museum dat dagelijks is geopend, ook op de wandeldag.
  • De Airborne Begraafplaats in Oosterbeek. Dit is voor bijna 1700 militairen hun rustplaats.
  • De Bilderberg-bossen in Oosterbeek. Hier werd de hevige strijd gevoerd.
  • Landingsterreinen bij Wolfheze, Heelsum en Renkum. Hier werden de Airborne soldaten gedropt voorafgaand aan de strijd om de Slag om Arnhem.
  • De oude Kerk in Oosterbeek. Deze plek diende tijdens de terugtocht als verzamelplaats. De kerk is tijdens de wandeltocht geopend van 14:00 tot 17:00.

Overnachten bij Airborne Wandeltocht

Combineer je deelname aan de Airborne Wandeltocht met een overnachting bij Van der Valk Hotel Arnhem. Bij ons vind je alles wat je nodig hebt voor een comfortabel verblijf tijdens de Airborne Wandeltocht. Je kunt genieten van een heerlijke overnachting in een van onze comfortabele hotelkamers en van een uitgebreid ontbijtbuffet en diner in ons restaurant. Reserveer hier je tafel!

Boek vandaag nog en wees verzekerd van een slaapplek zodat je tijdens de Airborne Wandeltocht kunt overnachten in de regio.